Fra 1599 til tidlig på 1900-tallet

Kapitalsterke innvandrere

Heftye - slekten: De første sveitsiske innvandrere til Norge kom fra kanton Glarus. Det ser ut som deres fellestrekk var kapital og kunnskap om handel. Hvorfor kom de så langt nord som til Norge?

Her nevnes forhold som kan ha bidratt til emigrasjonen fra Sveits. For første gang gjøres det kjent at skattemessige forhold kan ha bidratt til at Norge var et attraktivt mål.

Den kronologiske fremstillingen

Sveitseren Johannes (Hefti) Heftye kom som den første av mange (Hefti) Heftye til Christiania hvor han tok handelsborgerskap i 1767. Johannes regnes som stamfar til de norske Heftye.

Her finnes en kronologisk fremstilling av slekten fra 1599 og fremover til den kjente Thomas Heftye (1822-1886). Videre følges etterkommerne til Johan Fredrik Heftye og Anne Christine Heftye frem til tidlig på 1900-tallet. Anne Christine, eller Madame, Heftye ble en kjent skikkelse i Christiania og kan ha vært for mange, i sin tid, like kjent som Thomas.

Den kjente Thomas

Sosiolog og historiker Lars Alldén har skrevet en interessant artikkel om den kjente Thomas Heftye i tidsskriftet St. Hallvard som utgis av Oslo Byes Vel.
Med tillatelse fra forfatteren gjengis artikkelen her.
Medlemskap i Oslo Byes Vel anbefales alle som er interessert i byens historie og utvikling.

David Hefti våpenskjold Heftye-slekten

Johan Fredrik Heftye på New Zealand

Johan Fredrik Heftye ble først umyndiggjort og så sendt i eksil til New Zealand. Det ble sagt at han "ødet av sin formue" og at dette var hovedårsaken til separasjonen og avtalen med Anne Christine om emigrasjon.

Les her om hvordan emigrantene opplevde New Zealand og litt om hvordan Johan Fredrik klarte seg.

Thomas Joh. Heftye (1767 – 1827)

En respektert kjøpmann i Christiania, skriver Jacob Aall i sine erindringer.

Det var denne Thomas som grunnla firmaet Thos. Joh. Heftye & Søn etter flere separasjonsforretninger.  Han var reder, importør, bondekjøpmann og vekselhandler. Ikke så merkelig at han ble valgt som èn av direktørene i «Rigsbanken», forløperen til Norges Bank.

Det var hans sønnesønn som skulle bli den kjente Thomas.

Thomas Joh. Heftye - Thomas´ bestefar

Historiker Johs. G. Torstveit har skrevet en spennende bok om konkursen i Arendals Privatbank hvor Thomas Heftye var øverste leder. Konkursen er kjent som Arendalskrakket og det var banksjef Axel Herlofson som underslo 6-7 milliarder kroner i dagens pengeverdi. Boken heter «Storsvindel Bankkrakk og nytt politisk parti Arendal 1886-88 »
Boken kan bestilles hos Høyer AS Bokhandel i  Arendal eller i nettbokhandelen haugenbok.no

Rolf Erik Heftye er ansvarlig for alt innhold på dette nettstedet.

Scroll to Top